Wybieramy kuchenkę

Powrót 30 października, 2019


Okres późnego lata sprzyja wszelakiego rodzaju przetworom z jagód, warzyw i owoców. Gotujemy, dusimy, smażymy i wyciskamy soki. Niezależnie od tego jednak, czy przygotowujemy właśnie powidła, drzem, czy też inne wspaniałe przetwory nieodmiennie towarzyszy nam w tych zabiegach kuchenka. Choć w naszych domach w dalszym ciągu dominuje gotowanie na gazie, to i urządzenia zasilane energią znajdują coraz więcej zwolenników.

To, co ważne…

Wybór, którego dokonujemy zazwyczaj przy okazji urządzania kuchni lub też jej remontu pada coraz częściej na płyty elektryczne lub indukcyjne. Jak już jednak wspomnieliśmy na samym początku tekstu, pomimo dużej gamy różnorodnych rozwiązań, przywiązanie do klasycznej kuchenki gazowej pozostaje silne. Co jednak jest tego powodem? Otóż, odpowiedź jest prosta. Cena. Cena, jesli chodzi o samo urządzenie oraz cena paliwa gazowego, które w kontekście coraz droższej energii elektrycznej wydaje się atrakcyjnym rozwiązaniem. Jeśli dodamy do tego brak problemów z dostawą gazu i coraz lepszy design kuchenek, wydaje się, że kolejne kilkanaście lat dominacji urządzeń gazowych jest przesądzone.

Kuchenka gazowa – tanio?

Oczywiście, bez większego wysiłku można pokusić się również o stworzenie listy niezupełnie pozytywnych aspektów korzystania z gazu. Nie mniej jednak do czasu, gdy parametr kosztów odgrywa bardzo ważną rolę w decyzjach zakupowych konsumentów, kuchenki gazowe stanowić będą atrakcyjny wybór.

Skoro rozpoczęliśmy temat plusów i minusów użytkowania kuchni gazowej, zastanówmy się, które z elementów mogą mieć wpływ na komfort użytkowania. Po pierwsze gaz. Ten bywa nieobliczalny i w przypadku niesolidnej lub nieszczelnej instalacji jego ulatnianie się może być niebezpieczne. Z tego też wynika obowiązek kontroli stanu kuchenki, najlepiej gdy wykonany przez osobe upoważnioną, posiadającą stosowne kwalifikacje. Po drugie, relatywnie niska wydajność palników pociągająca za sobą dłuższe gotowanie i emisję ciepła. Spaliny, których najczęściej nie widzimy w trakcie gotowania, ale efekt ich działania obserwujemy w trakcie porządków i remontów w postaci brudnego nalotu. Konieczność efektywnej wentylacji pomieszczenia, w którym pracuje kuchenka. Utrudnione nieco czyszczenie kuchenki z uwagi jej na konstrukcję.

A może mix?

Swego rodzaju alternatywą, choć może trafniej będzie określic to rozwiązanie, jako złoty środek, jest kuchenka kuchenka gazowo-elektryczna.
Standardowo rozwiązanie takie posiada płytę gazową i elektryczny piekarnik. Taki kombinowany pomysł sprawdzi sie najprawdopodobniej w przypadku osób hołdującym tradycyjnemu pryzrządzaniu posiłków, ale ceniących bardziej zróżnicowane i wszechstronne możliwości wielofunkcyjnych piekarników elektrycznych. Kuchenka tego typu potrzebuje zazwyczaj zasilania dwufazowego, a więc takiego jakie znajdziemy w zwykłym gniazdku.

Elektrycznie i drogo

Kucheniki elektryczne dostępne są na rynku od conajmniej dwudziestu lat. Ewoluują od prostych energożernych urządzeń do wyrafinowanych design’em modeli idealnie wpisujących się w nowoczesne kuchnie. Płyty kuchenek elektrycznych produkowane są z różnorodnych materiałów. Działają także na różnych zasadach. W dalszym ciągu spotykane w kuchniach urządenia z płytami żeliwnymi cieszą się uznaniem z uwagi na niską cenę, bardzo prostą obsługę i możliwość używania każdego praktycznie rodzaju garnków. Niestety, kuchenki takie obarczone są wadami specyficznymi dla starszej generacj urządzeń. Niska efektywność, a więc wyysokie koszty związane z eksploatacją, brak sterowania umożliwiającego szybka zmianę temperatury oraz trudne do utrzymania w czystości panele są podstawowowymi mankmentami kuchenki.

Z kolei kuchenka ceramiczna będąca swego rodzaju rozwiązaniem przejściowym ze starszej do najnowocześniejszej generacji urządzeń stanowi dobre wyjście dla osób, które chcą wybrać sprzęt elektryczny, ale z jakichś względów omijają rozwiązania indukcyjne. Minusem kuchenki z płytą ceramiczną jest powolne chłodzenie i nieco niższa efektywność niż ma to w przypadku kuchenek indukcyjnych. Zdecydowaną zaletą takiego rozwiązania jest jednak duża odporność na zarysowania, łatwość czyszczenia , bezpieczeństwo dla osób z rozrusznikiem serca (brak pola elektromagnetycznego) oraz w miarę przystępna cena.

Indukcyjnie i bezpiecznie

Wspomniana już kuchenka indukcyjna stanowi jak dotychczas najbardziej zaawansowane rozwiązanie spośród urządzeń wspierających nas w działania kuchennych. Ekonomiczna w użyciu, sprzyja ochronie środowiska i oszczędnościom w portfelu. Wysoka wydajność jest tym, co zdecydowanie przemawia za kuchenką z płytą indukcyjną. Poziom bezpieczeństwa z uwagi na brak pól grzejnych, odporność na zniszczenia i łatwość w utrzymaniu są również zaletami podkreślającymi jej walory. Ponieważ jednak wszystko ma swoje dobre, ale i gorsze strony, warto pamiętać, iż kuchenka indukcyjna jest zdecydowanie najdroższym rozwiązaniem spośród wszystkich dostępnych na rynku. Dodatkowym kosztem, który nas czeka, gdy zdecydujemy się na kuchnię indukcyjną, będzie komplet garnków ze stali ferromagnetycznej. Nie mniej istotnym jest fakt, iz kuchenka tego typu nie jest zalecana dla osób  z rozrusznikiem serca, używających pompy insulinowej lub noszących aparat słuchowy. Efekt działania pola magnetycznego bowiem może doprowadzić do zakłóceń w funkcjonowaniu tych urządzeń.

Co zatem kupić?

Kuchenkę, która z naszego punktu widzenia będzie optymalnym rowiązaniem na dziś i kilka następnych lat w rónych warunkach korzystania. Dającą poczucie bezpieczeństwa i oszczędną w użytkowaniu.